Turkietblogg

Turkietblogg

Hjälp i det turkiska köket

Publicerad 2015-06-23 08:19:00 i Recept & livsstil,

Många av mina läsare återkommer till mig pga min koppling till Turkiet.
Jag håller fortfarande på och lära mig det turkiska köket. Nu kan jag väldigt många maträtter och det är roligt att få dela med mig av dom. Många tycker det är svårt att veta och hur man ska göra en turkisk rätt, men gör som jag! Jag använder youtube jättemycket och så frågar jag svärmor mycket. När vi är hemma i Adana försöker jag suga åt mig så mycket nya maträtter som möjligt. 
 
Kan man inte det vardagliga, turkiska språket så använd google translate. Tex. häromveckan var jag så sugen på en vegetarisk turkisk rätt. Auberginer används mycket i Turkiet. Jag vet att aubergine på turkiska är 'patlıcan'. Då sökte jag 'patlıcan' på youtube. Det första jag fick upp var den här videon.
  
 
Jag följde den och som sagt, kan man inte turkiska så pausa och slå upp orden så förstår ni vad ni behöver. Det var en väldigt enkel rätt som blev hur god som helst! En av mina nya favoriter i det turkiska köket, måste jag säga! Härliga färska ingredienser som bara skulle gojsa ihop sig. Jag serverade det tillsammans med bulgur. I bulgurn hade jag i valfri buljongtärning för lite mer smak och sedan en klick smör. Smör i bulgur sätter pricken över i:et. Mums! 
 
Så här blev mitt resultat av rätten. Grytan slickades rent kan jag tala om! 
 

Mot Skåne

Publicerad 2015-06-22 13:10:27 i Hemma i Sverige,

Nu ska jag strax hämta Burak från jobbet, sedan kör vi till Kristianstad. Jag har varit så sugen på att strosa runt lite flera dagar och Burak behöver lite nytt. Säkert jag med när jag väl tittar efter haha. Vi har inte varit i nya gallerian ännu så det är väl dags, ha? ;) Haha! Pratade precis med mamma och pappa. De har landat i Istanbul nu och det väntas tre dagars sightseeing. Jag och min bror gav ju våra föräldrar en weekend i Istanbul i 55årspresent. Jag ville så klart lyxa till det för dom så vi bokade privat transfer till dom till och från hotell. Nu när jag pratade med mamma sa hon: "du vet om att du har bokat en limousin till oss, va?" Haha, det hade jag inte en aning om men det var ju bara extra roligt för dom! Typiskt nog visar det regn för dom men det gör ju inget ändå, då mycket sevärdheter är palats, moskéer och bazaarer. Jag hoppas de får en toppenweekend och jag är så avundsjuk! 

Veckomatsedel

Publicerad 2015-06-22 07:55:25 i Hemma i Sverige,

Sysslar ni med veckomatsedel?
Det har jag börjat med och jag räknar ut typ exakt för att slippa slänga så mycket mat. Det känns ju förfärligt annars. Det går faktiskt skitbra och man sparar verkligen pengar! Mycket pengar! Istället för den där småshoppingen hela tiden och så glömmer man vad som står längst in i kylskåpet och så hinner det bli för gammalt. Det är inte bara middagarna, utan vi köper allt annat som behövs i hemmet också så som ägg, bröd och frukt. Dessutom behöver man inte irra runt och försöka fundera ut på vad man ska äta ikväll. Det sparar tid. 
Helgen planerar jag inte för. Då är oftast folket på flera håll, eller så hittar man på något och äter ute. 
 
Så här ser vår vecka ut denna gång:
Måndag - Kräftsoppa
Tisdag - Spagetti bolognese
Onsdag - Quinobiffar med potatis och bönor
Torsdag - Tonfisksallad
Fredag - Kycklingpaj
 
Det blir en varierad kost och mycket nyttigare. Inga halvfabrikat med massa skit. Jag och Burak äter alltid vegetariskt två gånger i veckan. En vegetarisk rätt blir oftast till helgen eftersom min bror är ett proteinberg haha. Jag och Burak älskar vegetariskt men det är vi rätt ensamma om i vår familj och släkt haha. Ja, förutom släkten och familjen i Turkiet förstås. Turkisk mat är väldigt vegetarisk. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Rebecka Yücel

Turkietblogg. En blogg om min och min mans liv i Sverige efter livet i Turkiet. Renovering av huset och väntan på en liten i magen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela