Kurban Bayrami
Hejsan allihopa!
Nu tänkte jag äntligen ta tag i det här efter så många dagars uppehåll..
Jag tänkte börja med att berätta lite om hur vi firade Kuban Bayrami, offerhögtiden.
Under offerhögtiden i Islam offrar man antingen en ko, ett får eller en get.
Dagen innan kunde man se grannar komma med, oftast, getter eller får på flak eller i baksätet på bilar.
Kvällen innan hörde man hela grannskapet bäa.
På självaste dagen åkte Burak, hans två bröder och hans mamma iväg för att köpa djur.
De kom hem med två får och två getter.
Oftast köper man en till familjen och har man pengar köper man även en till för att offra och kunna dela med sig till de som inte haft möjlighet att köpa något djur, alltså de fattiga.
Det fullkomligt pissregnade hela den dagen så det ställde till lite problem.
Tillslut efter många timmar började skärandet.
De fick fälla upp bakluckan på bilen och sätta upp ett parasoll som de var skyddade under.
Första djuret som offrades var Buraks äldsta brors får.
Buraks bror hade köpt detta får för sin fru och sin familj så under skärandet skulle hans fru deltaga.
Innan han skärde sa han till sin fru tre gånger, "ska jag skära för dig.....".
När frun svarat ja tre gånger skar han i halsen på djuret och blodet flödade ut i en grop i marken de grävt.
Så här gick det till med fyra djur och jag deltog bara på avstånd.
När Buraks bror skulle hjälpa grannarna skära sitt får tog min nyfikenhet över och jag var bara tvungen att titta.
Det var inte så farligt som jag trodde att det skulle vara.
Djuren skärs snabbt i halsen vid pulsådern och de dör direkt.
Eller.. Hjärnan dör direkt och sedan töms djuret på blod och hjärtat stannar.
Sedan flås djuret av sitt ull som sedan hämtas av lastbilar som använder detta ullet till att ge till de fattiga.
De fattiga kan då använda det att sälja vidare och kunna överleva även nästa månad.
När skinnet är av huggs huvudet av och benen bryts, sedan hängs djuret upp för att tömmas på inälvor.
De skär ett snitt längs med magen och öppnar.
De sparar delar de kan äta som lever, magar, tarmar osv.
Till och med pungkulorna sparades för grannarna ville ha dem.
Köttet lämnas till kvinnorna som delar upp och skär upp.
Magarna och tarmarna rensas och renas med ett speciellt pulver.
Efter hela den proceduren brukar varje familj ställa till med ett litet grillparty och grilla sitt kött.
När de har kött till sin familj så de klarar sig hela året, delas det andra köttet upp och ges till behövande familjer.
Jag och Burak gick runt med kött påsar en kväll till behövande.
Det gjorde en verkligen varm om hjärtat.
Under resten av dagarna (bayram varar fyra dagar) besökte man släkten som bjöd på godis, man dansade på kvällarna och åt mycket kött.
Barn kom och knackade på, precis som under halloween och påsk, och de bjöds på godis.
Det var verkligen intressant att uppleva detta!
Varje hörn på gatorna kunde du se försäljare och välja ut ditt djur.

Buraks familjs två getter och två får. Ett får var till en av Buraks bröders
flickväns familj då de inte visste hur man skär.

Bild på avstånd när de skär halsen av djuret.
Burak, i blå tröja, håller i benen på djuret.

Här ligger en get när de precis flott av skinnet och ullet.

Djuret hängs upp och töms på innehållet.

Förbereder grillspett med kött från de köpta djuren.
Dags att äta och fira offerhögtiden.
