Turkietblogg

Turkietblogg

Vinbladsdolma - Sarma

Publicerad 2015-03-24 11:36:00 i Recept & livsstil,

Den turkiska dolmen fast med vindruvsblad, kallas Sarma.
Dolma kommer från det turkiska köket och liknar våra kåldolmar. Turkarna fyller dem gärna med ris och då kan det vara allt från kål runtom till paprika och auberginer. Jag smakade Sarma första gången av min svärmor och det är en av rätterna jag alltid önskar innan vi reser ner. En eftermiddag fick jag dessutom en privat lektion med Buraks syster om hur man rullar och tillagar dem. Det var väldigt intressant men det tar tid att göra Sarma. Speciellt i Turkiet då det är så stora familjer. 
Min svärmor torkar vinbladen till oss så vi kan ta med till Sverige. Då och då tillagar vi. Det känns så klart extra roligt då bladen kommer från svärmors takterass. Turkar är verkligen experter på att ta tillvara på allt! Jag hade ju inte en aning om att man kunde äta vinblad innan jag bodde i Turkiet. 
 
Japp, jag är nybörjare men med lite övning kan ju utseendet bara bli bättre ;) 
 

Kommentarer

Postat av: Sofia

Publicerad 2015-03-24 18:42:22

Man kan då inte tro att du är nybörjare...de är ju jättefina :) o de smakar säkert gudomligt gott också! Jag önskar alltid yesil fasulye av min svärmor när vi åker ner o lahmacun såklart :)

Postat av: Nihal

Publicerad 2015-03-25 18:10:53

Svenska kåldolmar kommer ursprungligen från Turkiet. Karl den tolfte har tagit med sig både kåldolmar och orden kiosk och kalabalik. Kiosk kommer från ordet "kösk" (läses köshk) som betyder villa/mindre sommarpalats på turkiska.

Om Karl XII och hans kontakt med Ottomaska riket kan man läsa här:http://www.so-rummet.se/kategorier/kalabaliken-i-bender

Postat av: Robex Lundgren

Publicerad 2015-03-27 20:46:23

mums

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rebecka Yücel

Turkietblogg. En blogg om min och min mans liv i Sverige efter livet i Turkiet. Renovering av huset och väntan på en liten i magen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela