Köttfärspiroger
Igår snodde jag ihop den bästa matlådamaten.
Både Burak och jag har jobb, eller i alla fall jag, som kräver matlåda. Burak jobbar ju i och för sig i en matbutik men hemlagat är alltid hemlagat och dessutom mer ekonomiskt. Var smarta. Ha matlådor med er. Det kostar mycket att äta ute varje dag på lunchen. Jag nöjer mig inte med torra, kalla mackor utan jag vill ha mat på min lunch. Piroger är perfekt att göra, frysa in och sedan bara ta upp.
Piroger ca 20 st
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk socker
2 tsk salt
från 7 dl mjöl
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt nå 37 grader. Häll det sedan över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker och salt. Häll i mjölet en efter en. Börja med 7 dl sedan får du själv ösa på mer efter hand tills du fått en fin, rund deg. Låt jäsa 45 min.
Köttfärsfyllning
1 gul lök
1/2 röd paprika
2 små morötter
2 vitlöksklyftor
5-6 färska champinjoner
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Oregano
Skär grönsakerna och fräs i en panna tills de fått fin konsistens och färg. Skiva champinjonen och fräs tillsammans. Tillsätt nötfärsen och tomatpurén. Smaka av med salt, svartpeppar och oregano. Låt småputtra tills det är nästan klart.
Fortsättning..
Knåda degen på ett mjölat bakbord och skär upp i ca 20 jämna bitar. Kavla ut till en cirkel. Lägg fyllningen i ena delen av cirkeln och stäng sedan genom att lyfta andra delen över. Nagga med en gaffel runt om. Låt jäsa i 20 minuter. Pensla med ett ägg. In i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader. Ta ut när ytan har en gyllenbrun färg. Frys sedan in i portionspåsar och ha som matlåda. Viola!



