Citroncheesecake med passionsfrukt
I helgen när vi ville ha en liten festligare måltid, bjöd jag till med en cheesecake.
Efter alla dessa cheesecakes ni snart har fått se, så förstår ni ju att det är en av mina favoriter. Eller rättare sagt våras, i familjen. Man kan ju göra cheesecake på så många oändliga sätt. Frozen cheesecake är favoriten. Det blir lite som glass. Den traditionella cheesecaken innehåller gelatin, vilket Burak inte äter. Därför testade jag göra den cheesecaken med gelesocker istället. Det fungerade lika bra men självklart bättre om man använt vanlig gelatin. Det man måste tänka på med gelesockret är att man måste byta ut sockret i ingredienserna helt, annars blir det bara en stor sockerbit.
Kakbotten
15 st digestivekex
75 g smör
Citroncheesecake
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
4 gelatinblad
1,5 dl socker
1 tsk vanlijsocker
Saften och skalet från en citron
Passionsfruktstäcket
4 passionsfrukter
1 gelatinblad
4 msk vatten
1 msk socker
Smält smöret och krossa digestivekexen. Blanda ihop. Tryck ut i en form med lösbartag kant. Ställ in i kylen. Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vita och gulan i äggen. Vispa vitan fast. Vispa gulan med resten av ingredienserna + skalet av citronen. Saften klämmer du ut i en gryta som hettas upp. Krama ur vattnet ur bladen och lägg i den värmda citronsaften. Låt svalna. Vänd i vitan i smeten och häll sedan i citronvattnet. Häll över på kakbottnen och ställ i kylen. Lägg gelatinbladet i blöt. Hetta upp vattnet och sockret. Skrapa ur passionsfrukterna och häll i. Krama ur gelatinbladet och lägg i grytan. Låt svalna innan du häller över på cheesecaken. Låt stå i kylen minst en timme.

