Turkietblogg

Turkietblogg

Receptet på min turkiska middag

Publicerad 2013-02-04 18:09:02 i Recept & livsstil,

Fick kommentarer från tjejer som ville ha receptet på min turkiska middag, så här kommer det.
 
Burak's favoritsoppa (jag har döpt den till det för jag vet inte vad den heter)
Du behöver:
Vatten
Olja
Tomatpuré
Mynta
Citron
Risoni
Salt
 
Fyll en kastrull med så mycket soppa du vill göra. Häll i lite olja.
Tillsätt mycket tomatpuré, jag köpte en konservburk med 800 g. För fyra personer använde jag ca 400-500 g.
Du smakar av bäst själv :) Pressa en citronskiva, och efter smak givetvis. Häll i TORKAD mynta, också efter smak. Salta. Låt det koka upp lätt. Häll i risonin och rör om tills risonin är klar, ca 11 minuter. Det är viktigt att man rör annars bränns risonin fast i botten.
Till soppan serverar man också citronklyftor om de som önskar vill ha den lite mer syrlig.
 
 
 
Fetaostfyllda Börek med persilja och lök
Du behöver:
Smördeg eller filodeg
Fetaost
Torkad eller fräsch persilja
Lök
Ägg
 
Smördegen och filodegen hittar du fryst i matbutiken. Jag använde smördeg och i mitt paket fanns tio "brickor".
Jag smulade ner fetaosten i en bunke, delade en halv lök i små bitar och jag använde torkad persilja eftersom jag skulle ha fräsch i salladen. 
Smördegen måste vara tinad. När den är tinad lägg en skedklick med din fyllning och vik diagonalt. 
Tryck till kanterna med fingrarna. Lägg på plåt och pensla med ett ägg. In i ugnen på 250 grader tills ytan fått en gyllenbrun färg, ca 10 minuter. 
 
Tips till turkisk sallad
Du kan göra en sallad som du vill men om du är turk vill du gärna ha salladslök och fräsch persilja i din :)
I min sallad använde jag majs, gurka, tomat, salladslök, grön paprika, morot och persilja.
Även här kan man pressa citron och salta salladen. Det gör turkar ofta :) 
Ännu godare blir det om man har granatäppelsirap. Då kan du drömma dig bort till Turkiet medans du äter.
Jag köpte med mig en granatäppelsirap hem när jag var i Adana. Det var en gubbe på frukt- och grönsaksmarknaden som sålde sin egen. Den är gudomlig!
 
Så här ser granatäppelsirap ut. 
Har du aldrig testat granatäppelsirap på din sallad innan så fråga om det nästa gång du är i Turkiet.
På turisthaken vet jag inte om det finns.
Men om du är på en turkisk restaurang så testa smaka det!
Till en början kan det kännas ovant att ha en sådan sötsur sirap över salladen. 
Jag tyckte inte om den första gången jag smakade men den vinner i längden. 
Om du gillar den, köp då hem en! 
 
 
 
 
Jag fick också en kommentar om hur jag gör köttfärsen när jag använder det som fyllning i börek.
Du kan göra precis som du vill. Precis efter din smak. 
Börek kan man fylla med i stort sätt vad som helst!
När jag fyller mina med köttfärs brukar jag satsa på smak och lite starkt. 
Då steker jag bara köttfärs vanligt tillsammans med lök, rätt mycket vitlök och sedan spicar jag till det med antingen sambal oelek eller färsk chili. 
 
Burak tex, älskar när jag gör potatisfyllning.
Då kokar jag bara några potatisar, mosar dom tillsammans med tomatpuré och salt. 
Och så fyller jag böreken med det. Jäkligt gott också! 
 
Hoppas ni fick hjälp nu tjejer! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rebecka Yücel

Turkietblogg. En blogg om min och min mans liv i Sverige efter livet i Turkiet. Renovering av huset och väntan på en liten i magen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela